Waarom inzetten op cybersecurity?

15 november

Klanten willen veiligheid én vertrouwen: cyberveiligheid als verkoopstroef
Cybersecurity is voor ondernemingen net zo onmisbaar geworden als veiligheidsgordels in een auto. Het is ook steeds vaker een belangrijke verkoopstroef. Een sterk cybersecuritybeleid wekt immers vertrouwen op bij klanten en leveranciers. Het zorgt voor businesscontinuïteit en risicomanagement en geeft je onderneming veerkracht en een professionele uitstraling. Onmisbaar voor een toekomstgerichte onderneming.

De ‘wettelijke noodzaak’, ‘vertrouwen’ en ‘veerkracht’ zijn volgens specialisten dé redenen om te investeren in cybersecurity. Wil je verkopen aan een groot bedrijf? Dan word je steeds vaker gevraagd naar de cyberveiligheid van jouw producten en dataverwerking. Bewijzen dat je cyberveilig bent, dat je oplossingen veilig zijn en je data van klanten veilig verzamelt, bewerkt en bewaart, wordt voor steeds meer kmo’s essentieel om contracten af te sluiten. Daarom is het zo belangrijk om vandaag nog je cybersecuritybeleid op punt te stellen.

Steeds meer gevaar
Door de toegenomen digitalisering van de economie en de samenleving lopen Vlaamse bedrijven meer dan ooit het risico om gehackt te worden. Bijna 1 op de 8 van de Vlaamse bedrijven werd het afgelopen jaar slachtoffer van een cyberaanval. 40% van de kleine kmo’s werd in 2021 geconfronteerd met onbruikbare ICT-systemen door cyberaanvallen. Tijdens piekperioden verwijderen telecomoperatoren tot 2 miljoen phishingsms’en per dag in ons land. Ook jouw medewerkers ontvangen misleidende berichten via mail, sms en telefoon. Deze leiden helaas soms tot een hacking van een bedrijf, het verspreiden van virussen, het stelen en gijzelen van data via ransomware en het stilleggen van productiemachines.

Het kan élke onderneming overkomen
Heel wat hardwerkende ondernemers verloren al duizenden euro’s en zagen cruciale bedrijfsprocessen dagen of zelfs wekenlang stilvallen. Maar naast financiële schade, richten cyberaanvallen ook reputatieschade aan bij getroffen bedrijven. Ze slaan een deuk in het vertrouwen bij klanten en leveranciers.

Bron: VLAIO

Interessant artikel?

Kijk dan ook eens bij Up-to-date.

Up-to-date staat boordevol interessante artikelen en is een 100% actuele, praktijkgerichte en artikel gebaseerde adaptieve e-learning. Waarmee je gemakkelijk voldoet aan de verplichtingen van de geregelde bijscholing vanuit de IDD, FSMA & ITAA.