FSMA maakt spaarrekeningen eenvoudiger te vergelijken

25 maart

Rentes van gereglementeerde spaarrekeningen vergelijken is vanaf vandaag eenvoudiger dankzij de vernieuwde Vergelijkingstool spaarrekeningen op de website www.wikifin.be. Deze tool, ontwikkeld door de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA), bevat de gereglementeerde spaarrekeningen die in België worden aangeboden door banken die zijn toegetreden tot het protocol over de Vergelijkingstool spaarrekeningen.

De FSMA biedt deze vernieuwde Vergelijkingstool spaarrekeningen sinds vandaag aan via de website www.wikifin.be. Hierdoor kan je in enkele klikken spaarrekeningen eenvoudig vergelijken. Op basis van het startbedrag, de maandelijkse storting en de spaarperiode krijg je een lijst met spaarrekeningen, gerangschikt volgens de verworven intrest. Vervolgens kan je de lijst filteren en meer details per rekening bekijken. De tool bevat de gereglementeerde spaarrekeningen die in België worden aangeboden door banken die zijn toegetreden tot het protocol over de Vergelijkingstool spaarrekeningen.

Om de transparantie en eenvoud rond spaarrekeningen te vergroten, sloten de federale regering en de bankensector in 2023 een protocol, dat inging op 15 januari 2024. De nieuwigheden van dat protocol, onder andere de opdeling van spaarrekeningen in categorieën A, B en C, werden geïntegreerd in de Vergelijkingstool spaarrekeningen.

De vernieuwing van de Vergelijkingstool spaarrekeningen had onder meer betrekking op volgende punten:

  • Meer info over de verworven intrest van de rekeningen door uitsplitsing van de basisrente en getrouwheidspremie.
  • Aanduiding van de categorie A, B of C van de spaarrekening.
  • Indicatie of er al dan niet roerende voorheffing verschuldigd is.
  • Filters om rekeningen eenvoudiger te selecteren.
  • Naamswijziging van Spaarsimulator naar Vergelijkingstool spaarrekeningen om de herkenbaarheid te vergroten.
  • De vernieuwde tool is gebruiksvriendelijker.

Link naar de tool: https://www.wikifin.be/nl/sparen-en-beleggen/vergelijkingstool-spaarrekeningen

Bron: FSMA

Interessant artikel?

Kijk dan ook eens bij Up-to-date.

Up-to-date staat boordevol interessante artikelen en is een 100% actuele, praktijkgerichte en artikel gebaseerde adaptieve e-learning. Waarmee je gemakkelijk voldoet aan de verplichtingen van de geregelde bijscholing vanuit de IDD en FSMA.