De sleutelrol van financiële educatie in het leven van elke burger

26 februari

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) heeft op 20 februari in haar kantoren te Brussel, samen met de Europese Commissie, een high level internationale conferentie georganiseerd over het thema ‘financiële educatie’, met bijzondere aandacht voor weerbaarheid en inclusie op dit gebied.

Meer dan 250 personen hebben ter plaatse deelgenomen aan dit evenement, dat ook online werd uitgezonden. De aanwezigen hebben de gelegenheid aangegrepen om het interactief belevingscentrum voor financiële educatie van de FSMA te ontdekken: het Wikifin Lab. Op internationaal niveau staat het Wikifin Lab als voorbeeld voor financiële educatie van jongeren. Deze conferentie vond plaats in het kader van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie.

Van jongs af dankzij financiële educatie goede financiële reflexen aanleren om, daarmee gewapend, later de juiste keuzes te kunnen maken. Dat is een van de aandachtspunten van zowel de FSMA als de Europese Commissie. Om dit gezamenlijke streefdoel te bereiken, hebben de FSMA en de Europese Commissie samen in Brussel, in de kantoren van de FSMA, een high level conferentie over dit thema georganiseerd. Onder meer Mairead McGuinness, Eurocommissaris voor Financiële Diensten, Vincent Van Peteghem, Vice-eersteminister en Minister van Financiën en Alexia Bertrand, Staatssecretaris voor Begroting en Consumentenzaken, namen deel.

Talrijke internationaal vermaarde deskundigen in deze materie hebben het woord genomen: professoren en onderzoekers, vertegenwoordigers van de OESO, vertegenwoordigers van de wereldwijde organisatie IOSCO, vertegenwoordigers van de Europese instellingen, deskundigen van buitenlandse toezichthouders, vooraanstaande personen uit de verenigingswereld, …

Mairead McGuinness, Eurocommissaris voor Financiële Diensten: “We moeten meer over geldzaken praten – hoe een budget beheren, hoe sparen en hoe investeren. Want geldzaken zijn belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat de financiële geletterdheid in Europa niet op het gewenste niveau is. Het is nu het moment om dit te veranderen – we moeten mensen helpen zodat ze weloverwogen beslissingen over hun geldzaken nemen. Ik ben dan ook heel blij dat we in het kader van het Belgische voorzitterschap internationale experten, beleidsmakers, toezichthouders, financiële instellingen, het maatschappelijk middenveld en academici samenbrengen om te bespreken hoe we de financiële geletterdheid in de EU kunnen vergroten en best practices kunnen uitwisselen. Dit is van belang zowel voor het individu als voor de maatschappij.”

Vincent Van Peteghem, Vice-eersteminister en Minister van Financiën: “Om het spaargeld van burgers aan het werk te zetten, moeten we inzetten op een grotere deelname van particuliere beleggers aan de financiële markten. Als we particuliere spaargelden willen mobiliseren, is financiële geletterdheid van doorslaggevend belang. Uit een onderzoek van de OESO bleek nagenoeg de helft van de volwassenen in de EU de financiële basisbegrippen onvoldoende te kennen. Bij de uitgifte van de Belgische staatsbon vorig jaar, kwam een vergelijkbaar gebrek aan financiële kennis aan het licht. Gezinnen die niet vertrouwd zijn met financiële concepten, beleggen niet actief op de financiële markten.”

Alexia Bertrand, Staatssecretaris voor Begroting en Consumentenzaken: “Financiële geletterdheid speelt een belangrijke rol bij consumentenbescherming. Deze conferentie toont aan dat verschillende stakeholders hierbij betrokken moeten worden. Zo werkte ik al talrijke keren samen met de FSMA en haar programma voor financiële educatie, Wikifin. Op die manier trachten we iedere consument BE.COCO te maken, een COnscious COnsumer.”

Jean-Paul Servais, Voorzitter van de FSMA en IOSCO: “Het was mij een waar genoegen en ik ben enorm trots om deze high level conferentie te hebben mogen laten plaatsvinden bij de FSMA, en meer bepaald in ons Wikifin Lab, het digitale centrum voor financiële educatie. Het Lab is een concreet voorbeeld van hoe een regelgever financiële educatie daadwerkelijk tot leven kan brengen. Het is nu al een prachtig voorbeeld van een vernieuwend initiatief om jongeren de essentiële financiële vaardigheden bij te brengen zodat ze, eenmaal volwassen, de financiële valkuilen kunnen vermijden. Komen tot een betere financiële educatie van het grote publiek is een hoofdbekommernis van de FSMA, net als van de Europese Commissie, vandaar dit belangrijke gezamenlijke initiatief!”

Bron: FSMA

Interessant artikel?

Kijk dan ook eens bij Up-to-date.

Up-to-date staat boordevol interessante artikelen en is een 100% actuele, praktijkgerichte en artikel gebaseerde adaptieve e-learning. Waarmee je gemakkelijk voldoet aan de verplichtingen van de geregelde bijscholing vanuit de IDD, FSMA & ITAA.