Bijna helft van Vlaamse bedrijven kreeg vorig jaar te maken met cyberaanval: “Aantal ligt schrikwekkend hoog”

07 mei

Bijna de helft van de bedrijven in Vlaanderen was vorig jaar het slachtoffer van een cyberaanval. Dat blijkt uit een jaarlijks rapport van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Bij 1 op de 10 van de gevallen was zo’n aanval ook succesvol.

Steeds meer Vlaamse bedrijven worden het slachtoffer van cyberaanvallen. In 2023 ging het nog om 1 op de 10 die getroffen werd. Afgelopen jaar kreeg 46 procent van de 2.720 bedrijven die deelnamen aan het onderzoek te maken met een cyberaanval. Een vervijfvoudiging dus.

“En dat is nog optimistisch”, aldus Patrick Hauspie, expert cyberveiligheid bij het VLAIO. “In werkelijkheid ligt het aantal getroffen bedrijven veel hoger, ik vermoed op zo’n 70 procent. Dat komt onder meer omdat veel bedrijven soms nog beschaamd zijn om zo’n aanval toe te geven.”

Eén op de 10 succesvol

Uit het rapport van het VLAIO blijkt dat een cyberaanval in 1 op de 10 gevallen ook succesvol was, wat betekent dat het schade berokkende aan het bedrijf in kwestie. “Dat kan gaan om het platleggen van een webshop, tot het stelen van kritieke data”, duidt Hauspie.

“Dat betekent dat 1 op de 10 van onze bedrijven niet in staat is om zich voldoende te verdedigen”, aldus Vlaams minister van Innovatie en Digitalisering, Matthias Diependaele (N-VA), die zegt geschrokken te zijn van het hoge aantal.

“De digitalisering van de bedrijfswereld gaat uiteraard snel en we weten dat daar ook gevaren bij komen kijken. Maar dat het aantal getroffen bedrijven zo hoog ligt, is schrikwekkend en dat moeten we in de gaten houden.”

Bedrijven zijn zich vaak niet bewust van de gevaren of denken dat het hen niet zal overkomen
Patrick Hauspie, expert cyberveiligheid

De stijging is volgens cyberexpert Hauspie het gevolg van een aantal zaken. “Zo zijn er steeds meer bedrijven die digitaliseren of gebruikmaken van digitale diensten. Sommigen maken die omslag echter snel en ondoordacht, zonder aandacht te besteden aan hun IT-beveiliging. Daardoor maak je het de hackers makkelijk.”

Volgens Hauspie gebeuren ook heel wat aanvallen doordat hackers via het internet of sociale media aan e-mailadressen of telefoonnummers van werknemers geraken. Ook phishing is een manier die veel gebruikt wordt. “Daarom moet een bedrijf ook zijn werknemers betrekken bij de cyberveiligheid”, klinkt het.

Verder zijn bedrijven zich vaak niet bewust van de gevaren, of denken ze dat het bij hen niet kan gebeuren, zegt de cyberexpert. “Laat daarom dus best een veiligheidsanalyse uitvoeren door een externe expert.”

Vlaanderen schiet te hulp

Maar zo’n veiligheidsanalyse kan al snel prijzig worden, waardoor sommige ondernemers de investering niet zien zitten. Als tegemoetkoming biedt de Vlaamse overheid ondersteuning aan kmo’s die willen investeren in de veiligheid van hun IT-systeem.

“We bieden als Vlaamse overheid een verbetertraject aan om bedrijven weerbaarder te maken tegen cyberaanvallen”, aldus minister Diependaele. “We zien trouwens ook dat steeds meer bedrijven daar een beroep op doen, wat een positieve evolutie is.”

Een bedrijf kan met een investering van 5.000 euro al heel veel doen om zich weerbaarder te maken tegen cyberaanvallen.
Patrick Hauspie, expert cyberveiligheid

Concreet past de Vlaamse overheid 50 procent van de kosten bij. “We hebben vandaag trajecten die tussen de 9.000 en 35.000 euro en maximaal 60.000 euro kosten”, duidt Hauspie. “Bij een kmo wordt de helft daarvan terugbetaald door de overheid.”

“Een bedrijf kan met een investering van 5.000 euro dus al heel veel doen om zich weerbaarder te maken tegen cyberaanvallen. De grote uitdaging zit echter in het bewustmaken van de Vlaamse ondernemers dat er wel degelijk gevaren zijn.”

Bron: VRT nws

Interessant artikel?

Kijk dan ook eens bij Up-to-date.

Up-to-date staat boordevol interessante artikelen en is een 100% actuele, praktijkgerichte en artikel gebaseerde adaptieve e-learning. Waarmee je gemakkelijk voldoet aan de verplichtingen van de geregelde bijscholing vanuit de IDD, FSMA & ITAA.