Blog: Denken in termen van mogelijkheden met bedrijfscoach Cindy Jacobs

05 januari

Cindy Jacobs werkt al enkele jaren als freelance coach en HR-professional bij Akkermans & Partners. Medewerkers zien groeien geeft haar enorm veel voldoening. “Investeringen in persoonlijke ontwikkeling neem je heel je leven mee”, zegt Cindy.

Cindy Jacobs heeft 25 jaar werkervaring in human resources. Voor ze begon als freelancer, doorliep ze een aantal management- en operationele functies. Ze wil mensen en organisaties in beweging brengen zodat ze achteraf sterker staan. “Het is mijn missie om medewerkers zowel professioneel als persoonlijk te laten groeien zodat ze gelukkiger worden.”

Je bent freelance coach en HR-professional, wat houdt dat precies in?

“Ik ben gecertificeerd coach, trainer en HR-consultant en werk op zelfstandige basis. Hoewel ik als externe persoon aan de slag ben bij Akkermans & Partners, voel ik me wel deel van de familie.”

Wat is jouw grootste kracht?

“Ik hoor regelmatig van klanten dat ze mijn enthousiasme en proactiviteit op prijs stellen. Ik ben gepassioneerd door mensen en HR, waardoor ik 80 procent van de tijd niet het gevoel te ‘moeten’ werken.”

Hoe kwam je ertoe coach te worden?

“Na een burn-out ging ik zelf in loopbaanbegeleiding. Ik volgde verschillende stress- en burn-outcoachings en schoolde me bij. Ik heb mijn zelfinzicht verruimd en mijn waarden in kaart leren brengen: vrijheid, humor, persoonlijke ontwikkeling en authenticiteit. Deze vind ik terug in het ondernemerschap en in mijn huidige carrière. Doordat ik mijn beste kwaliteiten kan inzetten, sta ik elke dag met volle goesting op.”

Hoe vervul je die rol bij Akkermans & Partners?

“Ik coach alle medewerkers, inclusief het management. Daarnaast organiseer ik ook specifieke ontwikkelingstrajecten en trainingen. Tot slot geef ik ook HR-advies vanuit mijn ervaring als HR-directeur.”

Hoe verloopt een coachingsessie?

“De sessies duren ongeveer anderhalf uur. Ze zijn vertrouwelijk en worden afgestemd op maat van de medewerker. Soms gaat het over professionele onderwerpen, maar persoonlijke topics kunnen ook aan bod komen. Door de wederzijdse vertrouwensband durven mensen zich kwetsbaar opstellen. Op zulke moment kunnen er echte transformaties ontstaan.”

Je geeft daarnaast ook opleidingen, welke zijn dat? 

“Het aanbod varieert enorm. Het gaat van Insights Discovery, assertiviteits-, communicatie- en klantgerichtheidstrainingen tot opleidingen afgestemd op de noden van het moment. Medewerkers kunnen ook specifieke trainingen aanvragen.”

Hoe zien jouw opleidingen eruit? 

“Ik schep eerst een kader en maak het daarna interactief. Ik geef mensen kapstokken en integreer verschillende werkvormen zodat iedereen er iets uit meeneemt. Ik wil mensen ook motiveren om echt met de materie aan de slag te gaan. Het is vooral belangrijk om veel te oefenen.”

Wat houdt een opleiding in soft skills precies in?

“Ik vind de term soft skills verkeerd gekozen. Soft skills gaan over hoe je zelf functioneert en als groep. Er is echter weinig ‘soft’ aan materie als conflicthantering, samenwerken, timemanagement en assertiviteit. Ik probeer ook steeds linken te leggen tussen mijn opleidingen en individuele coachingsessies.”

Waarom werk je zo graag bij Akkermans & Partners?

“Het is een hechte familie en iedereen is er lief voor elkaar. Ik heb het gevoel altijd op mijn collega’s te kunnen rekenen. De verzekeringswereld lijkt misschien stoffig, maar dat is bij Akkermans & Partners zeker niet het geval. Er is ruimte voor humor, initiatief en ondernemerschap. Consultants werken hard maar er zijn ook tal van leuke activiteiten. Bovendien draagt Akkermans & Partners diversiteit hoog in het vaandel. Mensen krijgen er kansen en worden aangemoedigd zichzelf te verrijken, zowel professioneel als persoonlijk.”

Welke gouden raad wil jij consultants meegeven?

“Investeer in zelfinzicht en neem je leven en carrière zelf in handen. Pas wanneer je jezelf goed kent en je je bewust bent van je eigen sterktes en werkpunten kun je weloverwogen keuzes maken binnen je loopbaan en je leven.”

Wie inspireert jou?

“Onze CEO, Sylvie Wymeersch, is een grote bron van inspiratie. Ze slaagt er wonderwel in om verschillende ballen tegelijkertijd in de lucht te houden zonder daarbij het menselijke aspect uit het oog te verliezen. Daarnaast inspireert ook mijn goede vriendin Myriam mij. Ze is zelf coach en houdt me regelmatig een spiegel voor. Tot slot vind ik het gedachtegoed van Stephen Covey en de TED-talks van Brené Brown enorm inspirerend.”

Ten slotte, wat is het mooiste compliment dat je ooit kreeg? 

“Iemand vertelde me aan het begin van een traject dat haar zelfbeeld een score van 2 op 10 had. Na afloop was dat gestegen tot 8 op 10. Mensen zien groeien en evolueren geeft veel voldoening. Iemand anders zei me ooit dat ik hem had leren denken in termen van mogelijkheden in plaats van beperkingen.”

Ook geïnspireerd door het verhaal van Cindy? Ontdek onze bedrijfscultuur en groei mee samen met Akkermans & Partners!