Als een vliegende keeper klanten uit de nood helpen

11 maart

Consultancy is een boeiende job met veel variatie en leerkansen. Het verbaast dan ook niet dat veel mensen aangetrokken worden door de veelzijdigheid ervan. Wat heb je precies nodig om uit te blinken in de rol van consultant? Els De Vriendt, Senior Consultant bij Akkermans & Partners, verklapt de unieke skills die voor deze job vereist zijn.

Kun je jezelf kort voorstellen?

“Ik werk ruim veertien jaar in de verzekeringssector, waarvan tien jaar bij een makelaar en de laatste vier jaar als consultant. Tijdens de afgelopen drie jaren vul ik de functie van Senior Consultant in bij Akkermans & Partners.”

Wat trekt jou het meeste aan in consultancy?

“Ik wilde mijn kennis delen met anderen. Mensen helpen en hun dingen aanleren geeft mij veel voldoening. Dankzij mijn brede kennis kan ik me snel inwerken en klanten uit de nood helpen. Consultancy biedt de kans om op verschillende plekken te werken, aan diverse opdrachten en met allerlei mensen. Hierdoor blijf je op zowel persoonlijk als professioneel vlak groeien.”

Welke vaardigheden zijn belangrijk om uit te blinken als consultant?

“Consultants die gemotiveerd zijn en openstaan voor diverse opdrachten kunnen veel leren en doorgroeien naar verschillende functies, maar naast engagement heb je enkele basisvaardigheden nodig om succesvol te zijn als consultant.”

  • Flexibiliteit: Als een veelzijdige ‘vliegende keeper’ spring je in bij diverse opdrachten, afhankelijk van de behoeften van de klant. Je moet je snel kunnen aanpassen aan de opdrachtgevers en opdrachten, en rekening houden met hun bedrijfscultuur.
  • Klantgerichtheid: Je moet oplossingen aanreiken die relevant zijn voor zowel de opdrachtgevers als hun klanten (de eindconsument). Je moet proactief meedenken om de beste oplossing te bieden, op maat van hun noden.
  • Betrouwbaarheid: Het is belangrijk om dossiers correct te beheren en vertrouwelijk om te gaan met informatie. Opdrachtgevers vertrouwen immers op consultants om opdrachten tot een goed einde te brengen. Consultancy is een kleine wereld; de indruk die je achterlaat kan je reputatie maken of kraken.
  • Teamspeler: Bij elke nieuwe opdracht werk je samen met een nieuw team in een andere omgeving. Je moet goed kunnen samenwerken met collega’s van de opdrachtgever of andere consultants, ongeacht verschillen in hiërarchie.
  • Communicatievaardigheden: Jezelf uitdrukken, zowel schriftelijk als mondeling, is essentieel. Daarnaast is het belangrijk om assertief te zijn en correct met feedback om te gaan.

Hoe hebben deze vaardigheden jou geholpen?

“Elke organisatie heeft zijn eigen cultuur en gewoonten, waardoor ik me regelmatig flexibel opstel en met nieuwe mensen samenwerk. Mijn sterke communicatieve vaardigheden en klantgerichtheid stellen me in staat om steeds een goede vertrouwensband met mijn klanten op te bouwen, iets wat zij altijd weten te waarderen.”

Wat is dé belangrijkste eigenschap?

“Aanpassingsvermogen. Aangezien projecten vaak uitdagend zijn en plaatsvinden in nieuwe omgevingen, moet je je snel en effectief aanpassen aan zowel het project als de opdrachtgever. Consultants worden vaak verwacht extra taken op te vangen, wat eveneens aanpassingsvermogen vereist. Al moet je er wel over waken dat het haalbaar blijft, vandaar het belang van assertiviteit.”

Hoe zou je een goede consultant omschrijven?

“Goede consultants zijn flexibele teamspelers met een grote dosis vakkennis en verantwoordelijkheid. Ze handelen in functie van het team en houden rekening met de behoeften van de opdrachtgever. Bovendien is het vermogen om goed met feedback om te gaan van groot belang, gezien de hoge verwachtingen van opdrachtgevers. Als deze eigenschappen niet inherent aanwezig zijn, is consultancy wellicht niet de beste carrièrekeuze.”

Hoe helpt Akkermans & Partners bij de ontwikkeling van deze vaardigheden?

“Akkermans & Partners biedt tal van interne mogelijkheden voor talentontwikkeling, variërend van verzekeringsspecifieke trainingen tot cursussen over soft skills zoals weerbaarheid, timemanagement en assertiviteit. Dit jaar heb ik zelf de Masterclass Leadership gevolgd, waar ik veel van heb opgestoken. Daarnaast kunnen consultants vanaf een bepaald anciënniteitsniveau ook studiebudget aanvragen voor externe opleidingen. Tot slot is er ook het peter- en meterschapsprogramma, waarbij nieuwe consultants leren van de ervaringen van Senior Consultants.”

Welke vaardigheden wil je graag nog ontwikkelen en hoe plan je dit te doen?

“Assertiviteit en stressbestendigheid zijn heel belangrijk. Hoewel ik al ver gekomen ben, blijft ‘nee’ zeggen soms moeilijk. Ik wil mijn klanten niet teleurstellen, maar soms ga ik daardoor over mijn eigen grenzen heen. Ik wil hieraan werken door deel te nemen aan interne opleidingen.”